Varför äter jag inte som jag vet att jag borde?

Det är måndag morgon. Motivationen är så stark så det fullkomligt spritter i hela kroppen. Matlådorna för veckan är fixade, en morgonpromenad har precis checkats av och en hälsosam frukost är på gång - allt känns så lekande lätt! Nu ÄNTLIGEN ska jag få till mina efterlängtade, hälsosamma vanor! Nu händer det verkligen.

Läs mer
Maria Michael
Ät mer baljväxter, frysta grönsaker och frukter!

Att äta hälsosamt och näringsrikt behöver inte vara dyrt eller svårt. Tvärtom finns det flera sätt att få i sig alla de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver utan att behöva spendera en förmögenhet. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på prisvärda alternativ som baljväxter och frysta grönsaker och frukter.

Läs mer
Maria Michael
Fatta forskning!

Att läsa studier – eller mer korrekt vetenskapliga artiklar – kan vara en viktig del av att förstå och uppdatera sin kunskap inom ett visst område. Vetenskapliga artiklar publiceras för att sprida forskningsresultat och nya upptäckter bland forskare, men även till en bredare publik. Det kan vara svårt att navigera i vetenskapliga artiklar och bedöma deras relevans, kvalitet och tillförlitlighet.

Läs mer
Maria Michael
Vad kan en kostrådgivare göra egentligen?

Kort beskrivet har kostrådgivare en viktig roll när det gäller att främja en hälsosam livsstil och guida människor att uppnå sina hälsomål. Kostrådgivare jobbar ofta med sina klienter över en längre period då en livsstilsförändring tar tid. Med det sagt ger vi alltså inte bara ut ett kostschema för klienten att följa, utan arbetar tillsammans med klienten för att skapa hälsosamma matvanor som blir hållbara över tid.

Läs mer
Maria Michael
Äter du frukost?

Frukost är den första måltiden på dagen, dvs. den måltid du bryter nattens fasta med. I dagens blogginlägg ska vi kika på hur frukosten ser ut i olika delar av världen. 

Läs mer
Maria Michael
Power of mind

Vi har alla hört talas om placeboeffekten, där positiva förväntningar kan leda till förbättringar i vår hälsa. Men vad händer när våra förväntningar är negativa? Det är här noceboeffekten kommer in i bilden.

Läs mer
Maria Michael
Matavfall och scrappy-cooking

Enligt Naturvårdsverket står hushållen för ca 75% av all mat som slängs. Nästan 100 kilo mat slängs per år och per person varav ca 20 kilo är fullt ätbar mat. Eftersom hushållen består av du, din granne och jag kan vi göra något redan idag. Du behöver med andra ord inte vänta på att någon annan ändrar på regler eller bestämmer åt dig.

Läs mer
Maria Michael
FoodTech 2023 - vilka trender kommer vi se?

Trots ett skärpt ekonomiskt läge finns det ändå företag som kommer växa och nya som kommer födas under 2023. För er som följt oss ett tag vet att jag även har en fot i FoodTech-och livsmedelsbranschen där jag får träffa nya spännande företag men även coacha befintliga företag.  

Läs mer
Maria Michael
Behöver du verkligen handla det där?

När vi går in i en matvarubutik möts vi av en mängd olika produkter, oftast uppdelade i olika avdelningar. Men har du någonsin stannat upp och tänkt på varför vissa saker är placerade där de är? Det visar sig att hur maten placeras i butiken kan ha stor påverkan på vårt konsumentbeteende.

Läs mer
Maria Michael
Det bästa nyårslöftet är...

Om du frågar mig  vad ett bra nyårslöfte är så skulle jag säga satsa på att lära dig mer om våra kostråd och skippa allt som har med detox, populära dieter och magiska fettförbrännare att göra. 

Läs mer
Maria Michael
Se upp för detta bland utbildare och kostrådgivare!

Oavsett om du ska boka kostrådgivning eller ska välja utbildning inom kost vill jag be dig om en sak. Välj en aktör eller boka en person som står på en evidensbaserad och vetenskaplig grund. Då kanske du undrar hur vet man vem eller vilka som är bra? Det finns några röda flaggor du bör ha koll på:

Läs mer
Maria Michael
Låt oss jobba mot en bättre statistik

Vad vi väljer att äta spelar stor roll i hur vi mår och utvecklingen av olika sjukdomar. Enligt Riksmaten äter vi för lite frukt och grönt, för lite fibrer och fullkorn, för mycket tillsatt socker och salt och som grädde på moset äter vi mer mättat fett än det som rekommenderas. Detta innebär en ökad risk för ohälsa och sjukdom.

Läs mer
Maria Michael
Vad menas med äkta mat?

Hälsoprofiler och andra personer i tränings- och hälsovärlden postar regelbundet inlägg på sociala medier om vad de anser vara bra och dålig mat. Tar man en titt på vad som menas med ”äkta mat” så menar de på att livsmedelsprodukter helst ska innehålla en kort ingredienslista och helst inga tillsatser.

Läs mer
Maria Michael
Dags för insekter på tallriken!

Får det lov att vara en gräshoppa? En fullt legitim fråga vid middagsbordet inom en väldigt snar framtid verkar det som. Proteinrika, näringstäta och dessutom med ett väldigt lågt avtryck på klimat och miljö - insekter kan komma att bli viktiga livsmedel för oss.

Läs mer
Maria Michael
Vad händer vid blotta åsynen av mat? 

Det vattnas i munnen och pupillerna vidgas - framför dig står en läskande och väldoftande måltid. Att maten påverkar oss känslomässigt och fysiologiskt förstår nog de flesta - men visste du att redan innan du satt tänderna i första biten så frisätts hormonet insulin?

Läs mer
Maria Michael
Sommarens lästips!

Sommaren - och semestern i synnerhet - är ett ypperligt tillfälle att läsa ikapp det som inte hunnits alt. prioriterats bort under vårens intensiva arbetsperiod. Här är några av de böcker kopplade till kost, hälsa och beteende som för närvarande står med på min “att läsa när jag har tid och energi”-lista

Läs mer
Maria Michael
Bullshit på sociala medier!

Intresset för kost och hälsa har ökat explosionsartat och det alltmer utbredda livet på sociala medier har givetvis skapat en gedigen plattform för information om ämnet på Instagram, Facebook och liknande. Att all information inte är att lita på är det nog ingen som ifrågasätter. Men vilken information som stämmer är däremot inte alltid självklart.

Läs mer
Maria Michael
Gigantiska portioner!

Trippla kött på burgare, Sveriges största pizza eller glasskiosken som är känd för sina gigantiska kulor glass. Så var det inte förr! De senaste 50 åren har portionsstorlekar ökat i storlek, i vissa fall flera hundra procent.

Läs mer
Maria Michael