Som kostrådgivare kommer det många frågor om recept. Det ska vara både hälsosamt och gott! Därför ägnar vi en heldag åt massa matlagning i kostrådgivare utbildningen vilket blivit väldigt populärt. Vi lagar det mesta från grunden och lägger stort fokus i recepten på naturligt och ekologiskt.
Våra recept i kostrådgivare utbildningen är skrivna av Maria Michael som lagat mat och utbildat inom matlagning, kost och hälsa i många år.
Vi vill dela med oss några utav de recept vi lagat under de tidigare omgångarna och hoppas du inspireras till att laga maten!
Färsk Salsa 4-5 portioner
En toppen salsa med mycket smak som är kalorisnål och full med vitaminer, mineraler och antioxidanter! Passar som sås till taco, kyckling, kött, fisk, grönsaker och ja i princip till allt!
Ingredienser:
· 2-3 st tomater
· ½ burk grillad röd paprika, ca 250-200 gram avrunnen vikt (ungefär 2 st hela paprikor), man kan grilla färska paprikor i ugn själv och skala om man vill.
· 1 msk paprikapuré eller tomatpuré
· 1 kruka färsk koriander
· ¼ rödlök – tärna
· 2 st vitlöksklyftor – riv/pressa
· 1 tsk timjan
· 1 tsk spiskummin
· peppar
· 2 msk olja
· Salt
· 4 msk rödvinsvinäger
Mixa allt i en matberedare (pulsera), INTE till slät sås utan det ska gärna vara lite chunky!
Lax Nuggets 4-5 portioner
En fantastiskt god och krispig lax! En klar favorit hos både små och vuxna. Vi har valt att tillaga fisken i ugn vilket ger en lika fin och krispig yta som den friterade fisken. Servera med klyftpotatis, sallad och din favorit sås.
Ingredienser:
· lax, ca 600-800gram
Det krispiga täcket:
· 1 msk lökpulver
· 1 msk paprikapulver
· salt
· peppar
· ca 80 gram (1 dl) fin riven parmesanost
· 1 dl ströbröd - glutenfri eller valfri sort (panko blir gott)
· 1-2 st ägg
Sätt ugnen på 225 C.
Filéa laxen och skär i kuber – typ nuggets storlek. Mixa alla kryddor, med ströbröd och parmesan i en skål.
Vispa ägg i en separat skål.
Doppa laxen i ägg, vänd sedan laxen i kryddblandningen. Rada upp bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugn ca 20-25 min tills de fått fin färg och krispig yta.
Asiatisk sallad med jordnötter, chili och sesam 4-5 portioner
En vegansk supersallad. Gott och mättande sallad med massa nyttigheter. Såsen kan göras dubbelsats då den är supergod!
Ingredienser:
· 1 st roman
· ¼ rödkål
· 1-2 st morötter
· 1 st gurka
· 2 tsk sesamfrön
· vårlök, några st
· 1 st ask baby tomater
· 1 dl jordnötter (rostade, gärna osaltade)
· 1 kruka färsk koriander
Strimla grönsakerna så tunt du kan. Lägg över i en ganska öppen skål. Vill du ha den matigare så kan du göra zucchini strimlor och även ha i lite vitkål istället för romansalladen. Gott även med kalla nudlar i salladen.
Sås:
· 3 msk tahini
· 2 msk jordnötssmör
· 2 msk soja
· 2 tsk sesamolja
· 2 msk risvinäger
· 2 tsk chili pasta eller hackad röd chili
· 1 tsk lönnsirap
· 1 st vitlöksklyfta
· ingefära 2 tsk riven
· lite olja till stekning av ingefära och vitlöken
· vatten att späda ut med (minst 1 dl)
Ha i samtliga ingredienser i en skål och vispa såsen (vanlig enkel visp räcker) tills den är len och fin, späd ut med vatten lite i taget tills du får en tjock men flytande sås! Stek vitlöken och ingefäran och ha i såsen. Ringla såsen på salladen och strö över hackade jordnötterna och chilin sist.