Recept ur Utbildningen

Som kostrådgivare kommer det många frågor om recept. Det ska vara både hälsosamt och gott! Därför ägnar vi en heldag åt massa matlagning i kostrådgivare utbildningen vilket blivit väldigt populärt. Vi lagar det mesta från grunden och lägger stort fokus i recepten på naturligt och ekologiskt. 

Våra recept i kostrådgivare utbildningen är skrivna av Maria Michael som lagat mat och utbildat inom matlagning, kost och hälsa i många år. 

Vi vill dela med oss några utav de recept vi lagat under de tidigare omgångarna och hoppas du inspireras till att laga maten! 

Färsk Salsa 4-5 portioner

En toppen salsa med mycket smak som är kalorisnål och full med vitaminer, mineraler och antioxidanter! Passar som sås till taco, kyckling, kött, fisk, grönsaker och ja i princip till allt! 

Ingredienser:
·      2-3 st tomater
·      ½ burk grillad röd paprika, ca 250-200 gram avrunnen vikt (ungefär 2 st hela paprikor), man kan grilla färska paprikor i ugn själv och skala om man vill.
·      1 msk paprikapuré eller tomatpuré
·      1 kruka färsk koriander
·      ¼ rödlök – tärna
·      2 st vitlöksklyftor – riv/pressa
·      1 tsk timjan
·      1 tsk spiskummin
·      peppar
·      2 msk olja
·      Salt
·      4 msk rödvinsvinäger

Mixa allt i en matberedare (pulsera), INTE till slät sås utan det ska gärna vara lite chunky!

Lax Nuggets 4-5 portioner

En fantastiskt god och krispig lax! En klar favorit hos både små och vuxna. Vi har valt att tillaga fisken i ugn vilket ger en lika fin och krispig yta som den friterade fisken. Servera med klyftpotatis, sallad och din favorit sås.

Ingredienser:
·      lax, ca 600-800gram

Det krispiga täcket:
·      1 msk lökpulver
·      1 msk paprikapulver
·      salt
·      peppar
·      ca 80 gram (1 dl) fin riven parmesanost
·      1 dl ströbröd - glutenfri eller valfri sort (panko blir gott)
·      1-2 st ägg

Sätt ugnen på 225 C.

Filéa laxen och skär i kuber – typ nuggets storlek. Mixa alla kryddor, med ströbröd och parmesan i en skål.

Vispa ägg i en separat skål.

Doppa laxen i ägg, vänd sedan laxen i kryddblandningen. Rada upp bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugn ca 20-25 min tills de fått fin färg och krispig yta. 

Asiatisk sallad med jordnötter, chili och sesam 4-5 portioner

En vegansk supersallad. Gott och mättande sallad med massa nyttigheter. Såsen kan göras dubbelsats då den är supergod! 

Ingredienser:
 ·     1 st roman
·      ¼ rödkål
·      1-2 st morötter
·      1 st gurka
·      2 tsk sesamfrön
·      vårlök, några st
·      1 st ask baby tomater
·      1 dl jordnötter (rostade, gärna osaltade) 
·      1 kruka färsk koriander

Strimla grönsakerna så tunt du kan. Lägg över i en ganska öppen skål. Vill du ha den matigare så kan du göra zucchini strimlor och även ha i lite vitkål istället för romansalladen. Gott även med kalla nudlar i salladen.

Sås:
·      3 msk tahini
·      2 msk jordnötssmör
·      2 msk soja
·      2 tsk sesamolja
·      2 msk risvinäger
·      2 tsk chili pasta eller hackad röd chili
·      1 tsk lönnsirap
·      1 st vitlöksklyfta
·      ingefära 2 tsk riven
·      lite olja till stekning av ingefära och vitlöken
·      vatten att späda ut med (minst 1 dl) 

Ha i samtliga ingredienser i en skål och vispa såsen (vanlig enkel visp räcker) tills den är len och fin, späd ut med vatten lite i taget tills du får en tjock men flytande sås! Stek vitlöken och ingefäran och ha i såsen. Ringla såsen på salladen och strö över hackade jordnötterna och chilin sist.