Några myter kring kost och träning

Det finns många påståenden om hur vi ska äta eller träna som cirkulerar i media. En del som är sanna och en del som är myter. 
Jag tänkte ta upp några utav dom här. 

  •  Du blir fet av frukt! 

- Absolut inte sant, inte alls sant!! Det som avgör viktuppgång är det totala kaloriinataget och inte enstaka livsmedelsgrupper. Det som är viktigt att förstå med frukt (och annat också såklart) är att inte småäta av det. Allt du stoppar in i munnen ska vara en del utav en större måltid eller mellanmål, inget där emellan. 

  • Att vara smal är att vara hälsosam. 

- Inte nödvändigtvis sant. Vi mäter inte hälsa utefter hur mycket du väger. Vikten är enbart en del av vår totala hälsa, det finns mycket viktigare indikatorer till ohälsa/hälsa. Du kan vara smal och leva otroligt ohälsosamt, eller vara överviktig och må bra. Enkelt förklarat tittar man på är de olika vanor vi har (rökning, kostintag, fysisk aktivitet, sömn och alkoholkonsumtion) och hur de i sin tur påverkar våra värden (kolesterol, blodsocker, blodvärden etc). Vi får inte heller glömma vårt psykiska och sociala välbefinnande som också är en del av vår hälsa. 

  • Man blir "biffig" av styrketräning! 

- Det finns många som inte vill lyfta vikter/styrketräna för de är oroliga över att de ska få för stora muskler. Det ska mycket till att man blir muskulös av vanlig styrketräning. Det krävs hårt arbete och tar tid för att kunna bygga "stora" muskler. Utöver tid och tunga lyft krävs en planering kring kost och en strikt disciplin.
Att styrketräna har många hälsofördelar. Styrketräning, enligt många studier, bidrar till förbättrad allmänhälsa och minskar risken för många av de folksjukdomar vi har idag. 
Så för dig som inte ska tävla i fitness eller är kroppsbyggare så behöver du absolut inte oroa dig för att få "stora" muskler av styrketräning. Fördelarna med styrketräning är väldigt många fler än nackdelarna och dessutom tycker vi alla former är vackra!

Fler myter och sanningar tar vi upp i kostrådgivare utbildningen!