Dietbyte och magen

Vad händer egentligen med våra kroppar när vi byter diet?

När vi håller oss till en viss diet ett tag så anpassar kroppen sig efter det. Bukspottkörtelns utsöndring av matsmältningsenzymer och tarmfloran anpassar sig efter våra matvanor automatiskt beroende på vad vi stoppar i oss. Men detta sker inte över en natt, utan det tar ett tag. Personer som har en proteinrik diet (kött, fisk, fågel, ägg, soja etc) utsöndrar huvudsakligen proteinnedbrytande enzymer, medan den som äter en mer kolhydratrik diet (frukt, grönsaker, spannmål, baljväxter etc) utsöndrar mest av de kolhydratnedbrytande enzymerna.

Vid en plötslig dietförändring tar det tid för kroppen att anpassa sig till den nya maten, vilket kan ge vissa matsmältningsbesvär. Vanliga besvär inkluderar ont i magen, kramper och mycket gasbildning...speciellt under den första månaden och det kan dröja flera månader innan dessa problem upphört helt och hållet. Så vid en sådan dietförändring borde man börja sakta med att introducera ny mat in i din diet. Det finns många dieter som exkluderar vissa livsmedel samt inför mer av andra livsmedel.

Så om du ska ändra på din diet så ta det försiktigt. Det finns även matsmältningsenzymer (även probiotika för tarmfloran) att köpa på apotek och hälsokost ifall att besvären inte släpper.