Raw food och socker

Raw food, eller "råkost", är en diet (och livsstil) som består till större delen av mat och råvaror som inte hettas upp till mer än 42 grader. Även om alla inte följer just det att man inte ska hetta upp råvarorna så brukar de flesta hålla det relativt bra. En del tillagar i låga temperaturer eller enbart några ingredienser som är tillagade så som en del nötter i raw food efterrätter. Idag tänkte jag inte prata om dieten (den tar jag upp i utbildningen) utan tänkte istället ta upp trenden kring raw food efterrätter. 

Raw food bollar, bakelser och tårtor är allt vanligare i butik och på caféer. Basen till dessa efterrätter är oftast torkad frukt, frön och nötter. Alltså inget vitt socker tillsätts och många kallar då dessa goda bollar/bakelser för sockerfria. Det är inte hela sanningen, det finns en hel del socker även i de goda råa bakverken. 

Raw food efterrätterna är inte sockerfria trots att det inte finns tillsatt vitt raffinerat socker i de flesta recepten. MEN torkad frukt som oftast är basen till tex raw food bollar är fullproppade med socker. Torkad frukt innehåller ca 60-65 gram socker per 100 gram torkad frukt och har ett högt GI. Så ni ser, även om det är naturligt så är det socker. Men skillnaden är att dadlar och annan torkad frukt även innehåller annat än bara socker. De innehåller massor med nyttigheter så som vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Därför är torkat frukt i bakverk att föredra istället för att använda det raffinerade vita sockret som inte innehåller så mycket annan näring än självaste sockret. 

Utöver torkad frukt så brukar bakverken innehålla nötter/frön (ibland även havre och kokosfett) som är väldigt näringsrika och även energirika, dvs. nyttiga och kaloririka. Nötterna bidrar med bra fetter och protein till bakverken vilken är toppen! Kikar vi enbart på kalorimängden så skiljer den inte sig så mycket från andra bakelser som innehåller tex. socker och grädde. Vi får inte förväxla nyttigt med kalorifattigt, i detta fall är det tvärtom som ni ser :)

Liten jämförelse för att skilja på de vanliga bakverken vs. raw food bakverk 

Raw food efterrätter
+ vitaminer, mineraler, antioxidanter
+ fibrer
+ protein
+ nyttiga fetter
+ gott! 
- kalorimängden kan vara höga pga nötter och torkad frukt även om det är nyttigt
- misstolkas att de är sockerfria  

Vanliga bakverk (tex gräddtårta)
+ gott! 
- kalorimängden oftast hög
- oftast mycket fett och socker
- relativt näringsfattigt, alltså "tomma kalorier"

Dadelbollar med jordnötssmör. Receptet hittar du på www.fitnessbutter.com 

Dadelbollar med jordnötssmör. Receptet hittar du på www.fitnessbutter.com