Kan vi göra skillnad?

Matsvinn och Hållbarhet. 

Klimat och miljö är ämnen som många diskuterar idag, det är högaktuellt.  Man diskuterar vilka faktorer som bidrar till mest växthusgaser och vilka dom största miljöbovarna är. Är det flygen, plast, kossorna eller textilfabriken? 
Det finns många olika sätt att bli mer medveten och minska på det ekologiska fotavtrycket, dvs belastningen på resurser och utsläpp. En del slutar flyga, en del slutar äta animaliskt andra flyttar ut från storstäderna. 

Det finns mycket du kan göra som inte kräver en enorm omställning och vi på IntensiveKost kan jobba med de delar som rör kosten och konsumtion av mat. Vi har listat några saker som man kan börja med:

1. Byt ut plastpåsar till tygkasse. Ta med en tygkasse i väskan nästa gång du handlar i matbutiken, så slipper du köpa plastpåsar. 

2. Kompostera om du har möjlighet!

3. Minska på köttkonsumtionen. Vill du inte byta ut köttet helt till växtbaserade produkter kan du modifiera dina recept genom att byta ut hälften mot vegetabiliska alternativ. Tex, nästa gång du lagar köttfärssås kan du halvera mängden köttfärs och istället lägga till kokta bönor eller linser. Då byter du proteinkälla mot en annan proteinkälla. Annars kan man även fylla ut grytor och förs med hackade eller rivna grönsaker som morötter och zucchini (smakar inte mycket men ger volym). 

4. Testa ett köttsubstitut, du kanske blir positivt överraskad! Det finns många alternativ till kött och kyckling, även korv och köttbullar, biffar och burgare. Testa, det blir supergott!

5. Byt ut mejerier mot växtbaserat, enklast är att börja med mjölken. Det finns många bra växtbaserade drycker som även fungerar bra i kaffet. Sedan finns det väldigt bra alternativ till matlagningsgrädde och creme fraiche. Många varumärken som jobbar med växtbaserat har lyssnat på behoven och tagit fram bra ersättare till mejeriprodukter.  Du kan testa några eller någon produkt, även små förändringar gör skillnad. 

6. Köp ekologiskt, kravmärkt och närproducerat i den mån du kan. Det finns även frysta ekologiska produkter som är minst lika bra som färskt. 

7. Jobba aktivt med att minska på matsvinn. Jobba med hela råvaran och släng inte mat, spara i matlådor i kylen eller frysen. Vi köper mer mat än vi äter idag och det kastas ofantligt mycket mat. Regel nummer 1 borde vara att inte köpa mer mat än du behöver. Planera och handla klokt. Skriv inköpslista. Listor hjälper att inte handla mer än du behöver. 

8. Du kan öka livslängden på dina råvaror genom att arrangera rätt i kylskåpet. Genom att placera råvaror och mat rätt förlänger du deras hållbarhetstid och håller dem fräscha längre.
Nedan ser ni vart maten trivs bäst i kylen.

Dörren

Den varmaste delen av kylen är dörren. Du bör placera livsmedel på dörren som är minst känsliga för värme.
Till exempel:
smaktillsatser - ketchup, såser, kryddor etc.
Juice 
Vatten
Drycker

Saker du INTE sätter på dörren: Ägg och mejeriprodukter!

Övre hyllor 

Temperaturen i den övre delen av kylen är lite högre än den nedre delen. Du bör därför placera mat som är känsliga för kallare temperaturer högre upp.
Till exempel:
Matrester
Färska kryddor
Grönsaker

De nedersta hyllorna

Den nedre delen av kylen är den kallaste platsen. Här kan du placera matvaror som kan hantera kallare miljöer.
Till exempel:
Ägg
Mejeriprodukter
Färsk juice
Kött
Fisk

De nedersta lådorna

Vanligtvis är botten lådorna fyllda med frukt och grönsaker. Detta kan skada känsliga frukter och grönsaker eftersom det är svalare i kylens nedre del, speciellt späda och känsliga frukter och grönsaker samt örter.

Du bör inte heller placera frukt tillsammans med grönsaker i lådan, försök att separera dem i separata lådor. Detta beror på att vissa frukter släpper ut en gas som kallas eten som påskyndar mognaden. Speciellt äpplen och tomater som avger denna gas. 

Små förändringar gör skillnad. 

Har du fler tips för ett mer hållbart ätande? Berätta gärna!

/Maria Michael

Hur skulle det placeras nu igen?

Hur skulle det placeras nu igen?