Ska man väga sin mat?

Ja, det tycker jag. I ett par dagar iallafall. Låt mig förklara varför. 

De flesta vet inte hur mycket kalorier de får i sig och har svårt att uppskatta hur mycket kalorier det finns sina portioner. Man kan visserligen lära sig hur mycket kalorier det är i 100 gram av något, men hur ser det ut i verkligheten med det man får i sig per portion? 

En digital våg kostar runt 100-lappen och är ett enkelt verktyg man kan använda för att ta reda på kalorimängden i det man stoppar i sig. 

Om du väger allt du äter och dricker under en dag, råvara för råvara, så kommer du veta hur mycket energi du får i dig under dagen. Skriv ner allt i en kostdagbok för att hålla koll på hur mycket energi du stoppar i dig. När du vägt och mätt allt kan du knappa in informationen i någon form av kostregistreringsprogram - det finns både enklare appar och mer komplicerade verktyg. Lifessum och NutritionData är båda toppen och enkla att använda. När du gjort detta kommer du få fram en siffra på antalet kalorier du äter under en dag. Du kommer även se vad du äter under en dag, hur fördelningen ser ut och om du får i dig alla viktiga näringsämnen!

Nästa steg är att ta reda på hur mycket energi du egentligen behöver. Det kan räkna ut innan du startar, men det spelar ingen roll i vilken ordning. Det viktiga är att kunna jämföra ditt energi intag mot ditt energibehov. 

Mängden kalorier vi bör få i oss beror på hur mycket vi rör på oss, kön, vikt och ålder, bland annat. Detta kan du enkelt ta reda på via en TDEE  miniräknare på nätet eller ta hjälp av en kostrådgivare eller PT. TDEE är din totala energiförbrukning under en dag. 

Om vi tar mig själv som exempel: 37 år, tränar ca 3-4 ggr i veckan och har hyfsad bra vardagsmotion. Min energiförbrukningen hamnar på ca 2300 kcal. Vilket betyder att jag ska då äta lika mycket som jag förbrukar om jag vill hålla samma vikt, vilket jag vill. Då behöver jag veta hur mycket 2300 kcal är i form av mat. Om jag inte vid något tillfälle har tagit reda på det kan det enkelt bli för mycket eller för lite mat. När jag väl vägt maten och lärt mig hur en portion ser ut i verkligheten behöver jag sen inte göra det längre. Man kan då uppskatta på ett ungefär och felmarginalen blir oftast inte så stor när man gjort det ett par gånger. 

Även om det är en process på ett par dagar så är det värt det. Du kommer lära dig mycket om dig själv och dina matvanor.

Lycka till!

/Maria Michael

PS. På IntensiveKost lär vi oss räkna ut vårt energibehov och tränar på att använda kostregistreringsprogram som en del av utbildningen.

Här är ett exempel på hur en kostregistrering kan se ut. Vi använder  NutritionData  där råvara och mängd registreras för varje måltid. Här ser du frukosten registrerad!

Här är ett exempel på hur en kostregistrering kan se ut. Vi använder NutritionData där råvara och mängd registreras för varje måltid. Här ser du frukosten registrerad!