Byta till vegetarisk kost, vad bör jag tänka på?

Vi får många frågor kring vegankost och vegetarisk kost.
Det många undrar är hur de ska få i sig all viktig näring när de tar bort så mycket från kosten som är animaliskt. Det brukar inte vara ett problem om man äter en varierad kost.

När det gäller vegetarianer så finns det en del som väljer att fortsätta äta en del animaliska källor så som ägg, mjölkprodukter, fisk eller kyckling. En del kombinerar medan andra enbart äter något av dessa. Veganer och de som äter helvegetariskt (växtbaserat) väljer att avstå från allt animaliskt.

För att vara säker på att du får i dig tillräckligt utav de näringsämnen kroppen behöver kan du lägga lite extra fokus på:

Protein- För dig som inte äter några animaliska källor (inklusive ägg och mejeri) behöver du lägga lite extra tyngd på att variera kosten då protein finns i olika mängd i det mesta från växtriket. Bra källor till vegetabiliskt protein är baljväxter, nötter, frön och spannmål. Inkluderar du detta i kosten är det inga problem att tillgodose sig den mängd protein kroppen behöver för att må bra!

Kalcium - Om du undviker mejerier i kosten så finns det andra bra källor till det. Bönor och nötter är bra naturliga källor. Sedan finns många kalciumberikade produkter som tex växtbaserad mjölkdryck att köpa. Extra viktigt att du får i dig D-vitamin då det hjälper till med kalciumupptaget.

Järn- När det gäller järn så finns det hemjärn från animaliska källor samt icke hemjärn från vegetabiliska källor. Skillnaden är att icke hemjärn inte har lika bra upptag i kroppen som hemjärn och då behöver vi lägga lite mer krut i att äta källor som innehåller järn. Bra vegetabiliska källor till järn är baljväxter, frön och nötter. C-vitamin hjälper till upptaget och därför är det klokt att äta mycket frukt och grönt.

B-12 - Det enda som verkligen inte går att få i sig via en helvegetarisk (vegansk) kost är just B-12. Det finns enbart i animaliska källor. Så äter du ägg och mejeriprodukter så får du nog i dig tillräckligt. Men för veganer rekommenderas alltid tillskott!

D-vitamin - Ägg och mjölk (berikad mjölk) innehåller bra mängder D-vitamin naturligt. Undviker du dessa så är det svårt att få i sig tillräcklig mängd. Se till att vistas ute i dagsljuset en liten stund varje dag, annars kan tillskott vara en lösning. Man kan enkelt testa sina värden, prata med din vårdcentral eller gör tester via en privata aktör.