Se upp för detta bland utbildare och kostrådgivare!

 
 

Oavsett om du ska boka kostrådgivning eller ska välja utbildning inom kost vill jag be dig om en sak. Välj en aktör eller boka en person som står på en evidensbaserad och vetenskaplig grund. Då kanske du undrar hur vet man vem eller vilka som är bra? Det finns några röda flaggor du bör ha koll på:

1. När en person eller företag ifrågasätter våra kostråd och hittar på egna. Allt för ofta hör jag ”Jag tror inte på våra kostråd” - det indikerar att den mångåriga vetenskapen och evidensen som finns inte existerar i personens/företagets filosofi. Sådana här aktörer jobbar ibland med en typ av hälsoprofil som inspiration och förebild. Dessutom kan personen i fråga ha gått en utbildning med pseudovetenskaplig inriktning; det vill säga utan ett vetenskapligt förhållningssätt. Se till att den aktör du väljer har en gedigen och relevant akademisk bakgrund med vetenskaplig grund. Om det inte framgår på hemsidan kan du skicka ett mail och ställa den frågan.

2. När någon ber dig utesluta hela livsmedelsgrupper- kolhydrater, växtoljor, ägg, baljväxter osv. Listan är lång på vad de olika dietförespråkarna lyfter bort från kosten pga vad de anser oss vara ”skapta” för att äta eller att den typen av mat är dåligt för oss. Vi vet idag att varierad och balanserad kost är bra för oss och att alla våra makroämnen och mikroämnen fyller viktiga funktioner för vår hälsa (du kan läsa mer om hur våra kostråd är framtagna här och hur du kan hitta ditt sätt!).

3. Att en typ av livsmedel (eller fler) eller tillskott ska verka botande, antiinflammatoriskt eller livsfarligt. Inga livsmedel i sig har den effekten. Det är hittepå! Din kost som helhet och dina vanor över tid är det som är viktigt att se över. Här finns gott om underlag för vilken typ av mat vi ska äta mer och mindre utav för god hälsa och minskad risk för sjukdom (för mer läsning se referenser längre ner).

4. Du blir ombedd att göra diverse tester för att mäta olika saker i kropen. Fettssyrasammansättning, blodsockernivå eller tarmbakterier är inte ovanligt att testa i dessa sammanhang. Resultatet är många gånger alarmerande och du blir endast frisk och mår bra av just deras tillskott. Inget annat funkar tydligen, inte ens riktig mat (!?). En del av dessa kan ingå i MLM (multi-level marketing eller pyramidförsäljning) vars syfte är att sälja produkter till dig.

5. Snabba lösningar. Där det inte finns en långsiktighet finns sällan en hållbarhet. Hälsa är ingen quickfix och den som påstår sig ordna upp din hälsa med en 5-dagars fasta eller 2 veckors crashdiet är tyvärr ute efter snabba pengar. Din hälsa och ditt mående är något du jobbar aktivt med hela livet, välj rätt person eller aktör som ger dig guidning och verktyg.

Sugen på att läsa lite referenser, klicka på länkarna nedan:

Hitta ditt sätt!

NNR 2012

FAD diets- Facts and fiction

Interaktioner mellan maten och tarmfloran

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2396

Med vänliga hälsningar, Maria Michael

Ps. Intensivekosts utbildningar är helt evidensbaserade. I vår utbildning till lic. kostrådgivare har vi en hel utbildningsdel i ett vetenskapligt förhållningssätt och hur man kan detektera pseudovetenskap och osanningar.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,9/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael