Äter du frukost?

 
 

Frukost är den första måltiden på dagen, dvs. den måltid du bryter nattens fasta med. I dagens blogginlägg ska vi kika på hur frukosten ser ut i olika delar av världen. 

Tittar vi på den typiska svenska frukosten varierar det mellan några (rätt så få) olika saker. Gröt, yoghurt + müsli/flingor, smörgås, pannkakor, ägg, kaffe och kanske juice. Sedan finns det variationer på både gröten, mackan och pannkakan, men vi sträcker oss inte jätte mycket utanför ovannämnda. Kanske en omelett eller smoothiebowl i mån av tid. 

Hur ser frukosten ut i andra länder då? Är smörgås eller gröt lika vanligt? Njae, inte riktigt! I dagens inlägg kommer vi ta en närmare titt på några av de mest populära frukostarna från hela världen och vad som gör dem så speciella.

  1. Engelsk frukost
    I den engelska frukosten hittar vi vanligtvis ägg, bacon, korv, bakade bönor, tomater och svamp. Det serveras ofta med bröd och en kopp te eller kaffe. Det är ofta det du ser som en mer traditionell engelsk frukost. Även gröt, flingor med mjölk, toast, scones och crumpet ingår i den typiska engelska frukosten. Crumpet kanske är något nytt för dig? Crumpet är stekt bröd gjort på en osötad smet, något mellan en pannkaka och bröd som du äter med smör och något sött till som sirap, honung eller sylt.

  2. Amerikansk frukost
    Den amerikanska frukosten är en klassiker och består vanligtvis av pannkakor eller våfflor, bacon eller korv, ägg och hashbrowns. Det är väldigt vanligt att denna typ av frukost serveras på hotell, diners och på restauranger över hela USA. Hashbrowns påminner om råraka men innehåller lite fler ingredienser. En typisk hashbrown består av riven potatis, ägg och lite mjöl samt lök och kryddor. När jag bodde i USA köpte jag ofta något som heter English muffins. Det är små runda och fluffiga bröd som vi gjorde smörgåsar på. Även flingor med mjölk är vanligt att äta och toastmackor. Det varierar en del beroende på vart i USA du befinner dig, tex hittar du fler caféer och frukostställen som serverar bagels och scones i New York medan du hittar fler som serverar yoghurt, frukt, smoothiebowls, juicer och avokadotoast på västkusten.

  3. Fransk frukost
    Den franska frukosten är rätt så enkel men ack så god! Ofta består frukosten av croissanter, pain au chocolat, baguetter eller annan bröd och sylt, tillsammans med en kopp kaffe, juice eller te. Har man möjlighet hör det inte till ovanligheterna att gå till det lokala bageriet och äta färskbakade baguettemackor, croissanter, och godsaker med en kopp café au lait.

  4. Japansk frukost
    Det är nu vi börjar se lite annorlunda saker på tallriken jämfört med våra pannkakor och smörgåsar. En japansk frukost består hälsosamma komponenter, ofta med ris som bas. En typisk japansk frukost innehåller ris, fisk, misosoppa, natto (fermenterade sojabönor), och picklade grönsaker. Även stekt ägg med ris och grönsaker äts som frukost. Du får med olika texturer och smaker i en och samma måltid. Det finns givetvis andra alternativ till frukost som är inspirerat av västvärlden men de hör mer till den moderna frukosten och inte den traditionella Japanska. 

  5. Indisk frukost
    Smakexplosion skulle kunna beskriva den indiska frukosten med ett ord. Den Indiska frukosten är varierande med många olika alternativ. Några av de populära frukosträtterna inkluderar idli, dosa, upma, poha och parathas. Dessa rätter serveras ofta med chutneys, stark sås och linsbaserade soppor. Indisk frukost är känd för sina smakrika kryddor som ingefära, kummin, fänkålsfrön, gurkmeja och chili för att nämna några få. idli är fluffiga riskakor gjorda på en fermenterad smet av ris och linser som man doppar i olika såser och röror. Upma är en variant av matig gröt gjord på rostad mannagryn eller andra gryn. Dosa är en fermenterad pannkaka gjord på linser och ris, som man sedan fyller med tex en smakrik potatisfyllning eller andra matiga fyllningar. Poha är en risbaserad rätt som är annorlunda från det du kanske tänker dig ris vara. Riset som används är en tillplattad ris, dvs. kokt ris som sedan kavlas ut och blir därmed platt, kallas även risflingor. Paratha är stekt bröd, liknar en pannkaka och kan ätas tillsammans med röror eller fyllas och stekas med tex potatis, grönsaker och kryddor.

  6. Mexikansk frukost
    En typisk Mexikansk frukost är en matig frukost. Huevos rancheros, chilaquiles, och tamales. Dessa rätter serveras ofta med bönor och tortillabröd. Huevos rancheros är en äggbaserad rätt som påminner om den tunisiska shaksukan. Det finns många varianter på denna rätt och enkelt förklarat är det ägg som stekt i en kryddig tomat-och bönröra med grönsaker och ibland med korv. Chilaquiles är en svinnsmart rätt där man tar tillvara på gårdagens torra tortillabröd som steks i härlig sås och äts tillsammans med ägg, ost eller kyckling. Man tager vad man haver i denna rätt! Tamales görs på majsdeg som fylls med olika fyllningar och rullas in i majskolvsblad (eller bananblad) som sedan ångkokas.

  7. Libanesisk frukost
    En typisk libanesisk frukost kan både vara söt men för det mesta är det av mer salt karaktär. I Libanon hittar du bagerier i varje kvarter där det bakas färsk pitabröd, manakish och knäfe. Pitabröd rullas ofta till wraps med olika fyllningar som labneh (en arabisk version på crème cheese), tomat oliver och mynta, mortadella med grönsaker, eller sylt och ost. Manakish är en pizza (nej inte italiensk pizza) som toppas med en kryddblandning på sesamfrön, summan, timjan och olja. Denna kryddblandning kallas za’atar. Det finns även varianter på manakish som toppas med paprikaröra eller toppas med ost och avnjutes som den är eller med tomater och picklade gurkor. Knäfe är en ugnsbakad osträtt som sötas med sockerlag och äts med bröd för de som vill ha en sötare start på dagen. Även foul är en typisk frukost men kanske inget man äter på språng, utan mer av en helgfrukost. Den består av kokta favabönor som kryddas med viktlök, citron, spiskummin och toppas med lök, tomat, persilja och olivolja. Denna bönrätt njuter man med pitabröd, oliver och picklade grönsaker. Libanon var en fransk koloni i början på 1900-talet och har lämnat kvar en del spår i både språket och även i köket, du hittar tex croissanter på vartenda bageri med olika härliga fyllningar, både söta fyllningar men även med ost eller za’atar. 

Men hur är det med frukost, är det dagens viktigaste måltid?

Vi kan väl börja med att konstatera att det är dagens första måltid efter nattens fasta, oavsett vilken tid du äter frukost. Breakfast är nog mer förklarande än ordet frukost, då breakfast betyder “breaking the fast”, dvs. att man bryter natten fasta. Enligt Institutet för de inhemska språken kommer ordet frukost kommer från tyskans vrokost där “vro” betyder tidigt och frukost var den måltid som man åt tidigt på dagen.

Frågan om frukost är bättre att äta eller skippa, finns det många åsikter om. Tittar vi på vad forskningen säger finns det alldeles för lite underlag på vad som är bäst. Det handlar mer om din kost och din livstil som helhet och vad du föredrar helt enkelt. 

Frukost är en måltid precis som alla andra måltider. Frågar du mig så är det viktigare att se över vad måltiden innehåller snarare än att försöka hitta argument för huruvida frukost är bra för hälsan eller ej. Inkluderar vi en bra balans mellan makroämnen håller det dig mätt och belåten till nästa måltid. 

När det gäller vikten och att vara viktstabil efter en viktnedgång finns en del gemensamma nämnare, däribland är frukosten en av dem enligt NWCR (National Weight Control Registry) som undersökt olika framgångsfaktorer. Det betyder inte att du måste äta frukost för att lyckas vara viktstabil, men det är något viktstabila visat sig ha gemensamt enligt den samlade datan. 

Man har även tittat på grupper som äter frukost och skippar frukost och sett att de som äter frukost tenderar ha lägre risk för typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och övervikt (Ballon et al. Cahill et al.). Det är svårt att dra en slutsats då fler faktorer än enbart frukosten spelar roll i din hälsa som helhet.

Vad äter du till frukost?

Mvh,
Maria Michael

Ps. På IntensiveKost testlagar vi över 40 recept under praktiska helgen inspirerat av världens kök!


Maria Michael