Fullkorn eller vitt?

Många skriver om skillnaderna mellan olika råvaror. Jämför och lyfter fördelar samt nackdelar mellan de två och ena blir oftast ett sämre alternativ. Några sådana exempel är vitt ris vs. fullkornsris och vit pasta vs. fullkornspasta.

I dessa jämförelser målas oftast den "vita" sorten ut som det dåliga alternativet. Men riktigt så behöver det inte vara. För visst äter inte vi enbart en sak på tallriken? 

Idag vill jag lyfta fram två saker. 

1. Ja, tittar vi enbart på råvaran och jämför de två så vinner oftast fullkornsvarianten över den vita. Det finns oftast lite mer fibrer, protein och vitaminer i fullkornsvarianten. Skillnaden är inte enorm men det finns en skillnad!

2. Vi äter sällan en måltid med bara en sak på tallriken. En måltid innehåller oftast mer än bara ris eller pasta. Därför är det viktigt att se över HELA måltiden, vad mer har du på tallriken? Väljer du tex. vitt ris eller vit pasta så kan du komponera en supernyttig måltid även med det. Grönsaker, protein, nyttiga fetter är också en stor del av måltiden. Så oavsett om väljer fullkorn eller vitt så är det viktigt att tänka på hela måltiden och inte bara en liten del utav den. 

Vi pratar mycket om just måltiden, råvaror och hur HELA måltiden påverkar dig i vår kostrådgivarutbildning. Det är sällan enbart en ingrediens som är boven. 

/Maria Michael