Olika vägar till bättre hälsa

“Bli mer hälsosam” är en målsättning som är lika vanlig som den är diffus. Att bli mer hälsosam kan nämligen innebära väldigt olika saker för olika personer. I detta inlägg tar jag upp hälsa i form av kost och motion, men det är bredare än så såklart! Mer om det breda begreppet hälsa har jag skrivit här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/vad-r-hlsa?

 

Ett inte helt ovanligt utgångsläge är att man äter ganska näringsfattigt, i vissa fall oregelbundet i kombination med en stillasittande livsstil. I vissa fall är tobak och alkohol återkommande inslag i livsstilen. Just tobak och matvanor är de näst största riskfaktorerna för ohälsa. För dessa personer är vägen till hälsa ofta att börja få i sig mer näring i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och fullkorn, och få in regelbunden rörelse i vardagen. Detta utan att offra för mycket tid och energi från andra viktiga saker så som familj, arbete och socialt umgänge. Personerna bör också trappa ner intaget av tobak, med målet att sluta helt, och begränsa sitt intag av alkohol till ett par glas i veckan. Personens nya vanor bör falla väl in i vardagspusslet, och kännas enkla och roliga att genomföra, detta ökar sannolikheten för att vanorna blir hållbara.

Något som inte helt sällan hänger ihop med ovanstående situation är övervikt, vilket är ett folkhälsoproblem som ökar med åren. År 2020 uppgav 52% av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år övervikt eller fetma. Men att vara överviktig innebär inte alltid att man är ohälsosam, man kan leva otroligt hälsosamt och ändå vara överviktig, och man kan vara normalviktig och leva väldigt ohälsosamt. Men är man överviktig i kombination med livsstilen i ovan stycke, bör man även försöka gå ner till en hälsosam vikt. Mer om övervikt, hälsa och ohälsa har jag skrivit här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/vervikt-amp-fetma?

 

För vissa kan problemet vara det helt motsatta. Man kan ha svårt att tillåta sig äta “mindre hälsosam” mat, och måste alltid äta på regelbundna tider. Lyckas man vissa dagar eller tillfällen inte följa detta kan det skapa starka känslor av ångest och misslyckande. De kan tycka det är jobbigt att släppa på tyglarna kring kosten, och kan undvika t.ex. sociala situationer där det serveras mat. Dessa personer får med stor sannolikhet i sig tillräckligt med näring (under förutsättningen att de äter tillräckligt med energi också) vilket kan göra att deras fysiska hälsa är på en bra nivå. Men deras inställning till och känslor kring mat kan leda till en försämrad psykisk hälsa. För dessa människor kan vägen till hälsa vara att kunna släppa på tyglarna och tillåta sig att äta av “mindre hälsosam” mat utan att känna sig dåliga misslyckade eller uppleva andra negativa känslor. Vissa personer behöver öva på att undvika bullen till eftermiddagsfikat, medan andra kanske behöver öva på att faktiskt kunna äta den!

Utöver ovan problem finns det de som är i samma situation med träningen, ibland i kombination med väldigt strikt kost och ibland inte. Det vill säga personer som har väldigt strikta riktlinjer kring sin träning; ordning på passen, antal pass/v, längd på passen, kvalitén på passen osv osv… Helt förståeligt om du är elitidrottare eller kroppsbyggare på hög nivå. Det som kan bli problematiskt och “ohälsosamt” här är om det infinner sig känslor av ångest och misslyckande om man skulle missa ett pass, att ett pass går dåligt eller inte pågår lika länge som man planerat. Att följa extremt strikta riktlinjer kring träning kan också leda till att man blir sämre på att lyssna på kroppens signaler, och tränar fastän kroppen skriker efter vila och återhämtning. Vid extrem träning kan man drabbas av något som kallas för Relativ energibrist, vilket Sofia Häger skrivit om här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/vad-r-relativ-energibrist-och-kan-du-vara-drabbad?rq=energibrist . För dessa personer kan vägen till hälsa vara att lära sig acceptera sämre träningspass, eller träningspass som uteblir på grund av andra omständigheter i livet. Kanske behöver de även öva på att lyssna på kroppen, och ta en extra vilodag när det behövs?

 

Med detta inlägg vill jag belysa att det finns otroligt många vägar till hälsa, och de kan skilja sig stort mellan olika individer. Det jag nämnt ovan är en så liten del av alla de olika vägar som finns. Vi möts dagligen av rubriker likt “dieten för bättre hälsa”, “undvik detta för att förbättra din hälsa”, “ät detta för att förbättra din hälsa”, “utför denna och denna träning för att förbättra din hälsa”, rubriker som inte tar hänsyn till hur vår egen livsstil ser ut. Det är lätt att ta åt sig av råden utan att se över sin egen situation. Vi bör därför vara medvetna om att allas väg till hälsa är olika, och känner vi oss osäkra kan vi alltid ta hjälp av någon. Och kom ihåg; hälsa handlar om mycket mer än bara kost och motion!

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På Intensivekost går vi igenom mer om begreppet hälsa och dess innebörd.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael