FoodTech - men hur?

Livsmedelsindustrin är en av de största industrierna i världen. Den är värd många miljarder dollar och de senaste åren har industrin genomgått många förändringar. Från att vara en produktdriven bransch har den övergått till en kundcentrerad industri.

Läs mer
Maria Michael
Växtbaserad kost för barn

Att äta växtbaserat/vegetariskt/veganskt blir allt mer populärt, både med hänsyn till miljön men också av etiska anledningar. Många väljer också att introducera denna kosthållning till sina barn, då det ofta är smidigt att kunna laga samma mat till hela familjen.

Läs mer
Maria Michael
Vad händer i kroppen när vi fastar?

Jag har tidigare skrivit ett inlägg där jag tar upp de långsiktiga effekterna av periodisk fasta. I detta inlägg kommer jag istället fokusera på de omedelbara effekterna av fasta, alltså vad som händer i kroppen de timmar du inte äter.

Läs mer
Maria Michael
Strikt kostschema eller mer flexibel diet - vad är bäst?

Detta är en frågeställning jag själv ställt mig många gånger, som gammal avdankad fitnessatlet har jag många strikta kostscheman i bagaget, det ena värre än det andra. Och jag har ofta funderat på vad skillnaden skulle bli om jag bytte ut/varierade vissa livsmedel med andra, men ändå höll mig inom mina angivna kalorier och makronutrienter. Nu har jag sprungit över en studie som undersöker just detta!

Läs mer
Maria Michael
Probiotika

Att ha bakterier är en del av tarmfloran. Vi har flera miljarder bakterier i tarmarna med olika uppgifter, både “onda” och “goda”. Olika probiotiska mikroorganismer påverkar tarmfloran på olika sätt, de kan bland annat minska risken för diarré, korta ner sjukdomstid, eller återställa en rubbad tarmflora efter t.ex. en antibiotikakur.

Läs mer
Maria Michael
Går kroppen in i svältläge om den får för lite mat?

“Om man ligger på ett för stort kaloriunderskott kan kroppen gå in i svältläge och lagra in fett istället” är ett inte helt ovanligt påstående, och utebliven viktnedgång förklaras ibland av detta “svältläge”. Ofta går man snabbt ner i vikt i början, för att sedan plana ut, avta helt och i vissa fall kanske vågen börjar peka uppåt. Man drar då slutsatsen att man går upp i vikt av att äta för lite.

Läs mer
Maria Michael
Hur ser du på mat?

Kost och hälsa är något som hamnar allt mer på tapeten, det är samtalsämnen alla kan vara med i och alla har sina uppfattningar om. Just kosten kan ofta vara väldigt laddad med starka känslor och åsikter, och många tenderar att se på mat som mer än bara just vad det är; mat.

Läs mer
Maria Michael
Proteinkvalitén hos vegetabilier

Ett tillräckligt proteinintag är viktigt för såväl överlevnad som för tillväxt. Men räcker det bara med att komma upp i ett visst antal gram protein om dagen? Eller spelar proteinets kvalité någon roll för hur det metaboliseras (bryts ned och omsätts) i kroppen?

Läs mer
Maria Michael
29% protein

Vi ser det på många livsmedel, “extra protein”, “X gram protein”, “X% protein” osv osv… Att äta extra protein verkar vara något som tilltalar många idag, och många företag använder det som en marknadsföringsmetod för att lyfta fram sin produkt som ett bättre val.

Läs mer
Maria Michael
Olika vägar till bättre hälsa

“Bli mer hälsosam” är en målsättning som är lika vanlig som den är diffus. Att bli mer hälsosam kan nämligen innebära väldigt olika saker för olika personer. I detta inlägg tar jag upp hälsa i form av kost och motion, men det är bredare än så såklart!

Läs mer
Maria Michael
Behåll vikten efter en viktnedgång

Att behålla vikten efter en viktnedgång är inte helt enkelt. Många tenderar att falla tillbaka till sina gamla vanor när de nått sitt mål, och sakta men säkert börjar kilona smyga sig på igen. Det är vanligt att man till och med går upp mer i vikt än vad man gick ner.

Läs mer
Maria Michael