5 goda kostvanor

En sallad med olika färger bidrar med massor av vitaminer och mineraler!

En sallad med olika färger bidrar med massor av vitaminer och mineraler!

Färgglatt – färgglad mat är inte bara visuellt vackert att titta på, det är även ett bra sätt att få i sig tillräckligt med näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter! Grönsaker, frukt och bär i olika färger, nötter frön och kålväxter är alla bra källor till antioxidanter, cellernas bästa skydd. De olika färgerna som representerar olika typer av antioxidanter förstärker varandras egenskaper.

Varierat – Att variera sin kost bidrar till både matglädje, kreativitet och är dessutom ett bra sätt att få i sig den näring man behöver. Det kan även bidra till minskad risk för sjukdom, minskad risk för allergiska reaktioner och bidrar till en hälsosam kosthållning som blir hållbar i längden. På IntensiveKosts Instagram och Facebook delar vi regelbundet med oss av näringsrika och goda recept du kan använda dig av för att skapa variation i din kost. Jag har även skrivit ett lite mer djupgående blogginlägg och varierad kost och dess fördelar här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/varfr-ska-vi-ta-varierat

Regelbundet – Regelbundenhet i kosten bidrar till ett jämnare blodsocker under dagen och minskad risk för att överäta. Du håller en jämn energinivå och kan prestera på både jobbet, träningen och i vardagen.

Plats för det goda – En sund, varierad och hälsosam kosthållning ämnar absolut utrymme för det goda, i många fall mindre näringsrika. Kanske är lördagsgodiset en av veckans höjdpunkter? Eller varför inte en påse chips, ett glas vin, eller din favoritpizza? Att förbjuda dessa livsmedel är inget måste för att leva hälsosamt, de har sin plats i en välbalanserad kosthållning. De ska dock inte utgöra någon stor del av den. Jag citerar min mamma: ”Vill kroppen ha choklad så ska den få det”.

Kreativt – Att vara kreativ med maten är kul! Kanske finns det inte alltid tid att stå i köket en längre stund och mixtra och experimentera med maten. Men att någon gång då och då, när tid finns, stå i köket och testa sig fram med olika recept och livsmedel kan bidra med mycket kreativitet, inspiration och matglädje! Kanske upptäcker du massor av nya livsmedel och recept som blir dina favoriter?

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!