Arbetsmarknaden för en kostrådgivare

student-849825_640.jpg

En vanlig fråga vi får är ”Hur ser arbetsmarknaden ut efter avslutad utbildning?”, så det tänkte jag reda ut i detta inlägg!

Som kostrådgivare kan du arbeta både som anställd och egenföretagare. Att jobba som anställd kan vara ett bra sätt att komma in i arbetslivet och få hjälp med att hitta klienter och utveckla din kunskap. Du kan arbeta på t.ex. hälsokost- och kosttillskottsbutiker, både privata och olika kedjor. Din kunskap kring kost kan bidra till en mer genuin och pålitlig försäljning, och du har även möjlighet att bli än mer påläst om hälsokost och/eller kosttillskott.

Hälsocenter och gym erbjuder också en karriär för kostrådgivare. Dessa anläggningar erbjuder ofta en bred variation av tjänster så som personlig träning, massage, kiropraktik och kostrådgivning. Är du utbildad inom flera områden kan du även kombinera dina tjänster. På ett gym finns det ofta personliga tränare anställda, men alla har inte samma djupgående kunskap om kost som du som kostrådgivare har. Där kan du vara experten!

Du kan även arbeta hos olika onlinebaserade mat- och hälsoföretag, t.ex. företag som levererar matkassar eller som erbjuder tjänster för kaloriberäkning. Din uppgift här kan bland annat vara att bidra med och utveckla olika näringsberäknade och hälsosamma recept.

Inom äldreomsorgen kan du bidra med dina kunskaper för att se till att de boende får i sig näringsrik och hälsosam mat anpassad för deras behov. Detta är ett område där din kunskap är mycket värdefull, och du kan samarbeta med en dietist för att få ut bästa möjliga resultat.

Även inom restaurangbranschen kan din kunskap vara viktig. Tillsammans med kocken/kockarna kan ni utforma god och hälsosam mat, och även lära ut hur man anpassar olika måltider för olika behov, t.ex. vid allergier, intoleranser eller annan specialkost. Varför inte lära ut hur man komponerar en bra växtbaserad måltid?

Möjligheterna som anställd är många, men så är de även för egenföretagare!

Som egenföretagare kan du välja att arbeta enbart som kostrådgivare, om du vill nischa dig inom ett visst område (ex. växtbaserad kost) eller om du vill arbeta mer brett. Du kan även hyra in dig på olika hälsocenter eller gym och driva ditt eget företag där. Det finns även möjlighet att åka ut och föreläsa om kost och hälsa för olika målgrupper, t.ex. i olika skolor, arbetsplatser eller organisationer. Välj då att rikta föreläsningen mot just den målgruppen du ska föreläsa för.

Att arbeta som konsult är ytterligare ett alternativ, det innebär att du blir inhyrd av olika företag som är intresserade av dina tjänster. Detta kan vara både på heltid och deltid.

Möjligheten att utbilda andra personer finns också. Då kan du skapa ett flertal föreläsningar och eller workshops, och utbilda personer inom olika områden.

Du kan skriva böcker, skapa appar, jobba med matsvinn, foodtech (detta finns ett blogginlägg om här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/foodtech-dr-mat-mter-innovation ). Kort och gott finns det många möjligheter för dig som kostrådgivare på arbetsmarknaden, och du kan dessutom skapa dig ditt eget jobb!

Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom hur arbetsmarknaden för en kostrådgivare ser ut.


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael