Eat Lancet Diet – så förenas miljö & hälsa

Kostrådgivning

Vad är Eat Lancet?

Eat-Lancet är en rapport som lanserades 18 januari 2019 och är skriven av 37 forskare som arbetar med miljö-, klimat- och hälsofrågor. Deras utgångspunkt är att vår storskaliga matproduktion och våra matvanor förstör såväl hälsa som miljö.

 

En global utmaning

Vi är idag, 2022, nästan 8 miljarder människor på jorden. Denna siffra beräknas öka till 10 miljarder i mitten på 2000-talet, och passera 11 miljarder under slutet på 2000-talet. Detta belastar givetvis livsmedelsproduktionen och kraven på att tillgodose miljarder människor mat är en världsomfattande utmaning. 

Globalt så är mer än 820 miljoner människor undernärda. Prevalensen av sjukdomar som associeras med kaloririk och ohälsosam mat ökar - idag är 2,1 miljarder vuxna överviktiga eller feta. Förekomsten av diabetes har nästan fördubblats de senaste 30 åren. Ohälsosamma matvanor är globalt den största orsaken till sjukdom och utgör en större risk för tidig död än oskyddat sex, alkohol-, drog- och tobaksanvändning tillsammans. För att klara av dessa utmaningar behöver vi börja tänka ännu mer hållbart och långsiktigt. Och det är där som hälsa och miljö går hand i hand. Rapporten lyfter att kostförändringar enligt deras förslag kan leda till 10,8–11,6 miljoner färre dödsfall per år; en reduktion på 19–23,6 %. 

 

Eat Lancet-kosten

Om vi ska kunna producera mat till alla människor understryker rapporten behovet av gränser - så kallade planetary boundries och health boundries. Ramar att förhålla sig inom, som är nödvändiga för såväl planetens som vår egna hälsa. The Great Food Transformation beskrivs i rapporten som en slags skärningspunkt där en hälsosam diet möter en hållbar livsmedelsproduktion. Det är en omställning i våra matvanor som krävs, som bland annat innefattar:

  • Minska konsumtionen av rött kött (nöt, lamm och gris) till 0–200 g i veckan. Idag konsumerar vi i Sverige i genomsnitt 700 gram i veckan, medan Livsmedelsverkets råd ligger på maximalt 500 g i veckan.

  • Tio gånger högre konsumtionen av nötter och baljväxter såsom bönor och linser (jämfört med hur vi äter i Norden idag), samt minst en extra portion grönsaker.

  • Snabb omställning i jordbruket för produktion av mer baljväxter, frukt, grönsaker och nötter.

  • Jordbruket behöver även ställas om från att producera höga kvantiteter av få sorter till högkvalitativ, hälsosam mat som även gynnar den biologiska mångfalden.

  • Halvera konsumtionen av livsmedel med tillsatt socker.

  • Halvera matsvinnet (i hela ledet från produktion till konsumtion).

Så kan en tallrik se ut enligt riktlinjerna.

 En stor bov i dramat är ohälsosamma matvanor som inte bara leder till belastningen på samhället, som fetma och välfärdssjukdomar har, men även till enorma miljöpåverkningar. Forskarna medger i rapporten att kosthållningen de föreslår kan tyckas vara extrem, men att det utifrån ett globalt perspektiv redan är väl etablerat inom varierande regioner. Som ett exempel lyfts Medelhavskosten som bland annat också innefattar ett lågt intag av rött kött och mestadels växtbaserat. 

 

Sammanfattningsvis

Maten vi äter och hur den produceras är avgörande för såväl vår egen som planetens hälsa. Under de senaste 50 åren har den globala livsmedelsproduktionen och våra kostmönster förändrats väsentligt. Rapporten belyser hur kritiskt läget är och att stora förändringar krävs för att undvika ett förkortat livsspann samt vidare miljöförstöring som kommer ha förödande konsekvenser för vår planet. Eat Lancet är kanske inte den avgörande lösningen, men ändock ett betydelsefullt bidrag till det viktiga och redan pågående arbetet med att minska livsmedelskedjans miljö- och klimatpåverkan och att förbättra folkhälsan.

 

Med vänlig hälsning,

Nina Holmberg Skoglund 

 

PS. I utbildningen går vi bland annat igenom ämnen som vegetarisk kost, Foodtech och matsvinn - viktiga delar som i allra högsta grad berör klimat- och miljöfrågor i kombination med hälsa.

Referenser:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad och licensierad kostrådgivare.

Vi har 4,9/5 stjärnor på Trustpilot

Maria Michael