Kosttips när du är hemma krasslig

Smoothies är ett enkelt sätt att få i dig bra näring.

Smoothies är ett enkelt sätt att få i dig bra näring.

Vinter och förkylningstider är här. Enligt SCB anmäler sig fler sjuka från jobbet under vinterhalvåret. Vad ska man egentligen äta när man ligger hemma och är sjuk? När den längsta promenaden du tar under dagen är mellan soffan och kylskåpet, och matlusten är så gott som obefintlig. Min uppfattning är att det är lätt att det blir en del onyttigheter då det är enkelt att få i sig och dessutom väldigt gott, vilket kanske känns som en liten tröst när man känner sig ynklig och sjuk. 

Hur ska man då tänka? Ska man äta eller inte äta när man ligger stilla en hel dag? På denna fråga finns inget helt konkret och korrekt svar. Det är viktigt att ha i åtanke att kroppen förbrukar energi även när du vilar bara av att hålla igång alla kroppens funktioner, så mat behöver vi få i oss. Se först och främst över hur pass sjuk du är och hur länge du tror du kommer vara stillasittande, om du orkar ta dig ut på en lugn promenad eller om du helt enkelt kommer bli liggandes i soffan under ett par dagar. Ju mindre du rör på dig desto mindre energi kommer kroppen att göra av med, och behovet av energi kan sjunka med flera hundra kalorier per dag. Någon dag eller två spelar ingen roll om man är hemma sjuk men om det är en långdragen förkylning eller liknande och man är hemma i sängs/stillasittande så kan man behöva tänka på att inte äta lika mycket som man gör på en frisk dag. Mat ska inte uteslutas helt, kroppen behöver som sagt fortfarande energi för att orka bekämpa det virus som har attackerat kroppen och även för att hålla igång kroppens alla funktioner. Vid feber så höjs även ämnesomsättningen i och med den ökade kroppstemperaturen, men tyvärr inte så pass att den motsvarar ämnesomsättningen vid motion och fysisk aktivitet. Det finns inget 100% rätt eller fel gällande energiintag vid sjukdom, det absolut viktigaste är att lyssna på kroppen, utgå från sig själv och förse kroppen med näringsrik mat när den är hungrig. Det är verkligen viktigt att ha just näring i åtanke, och att förse kroppen med våra kära vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det är extra viktigt att du får i dig bra mat när du är sjuk, du kan själv hjälpa kroppen att lindra symptomen och påskynda tillfrisknande med bra näringsrik mat. Våra bästa vänner i detta fall kallas antioxidanter, och de absolut mest kraftfulla sådana finns ibland annat bär, bladgrönsaker, lök, vitlök, gurkmeja och ingefära. Som jag nämnde i mitt inlägg om hälsosam viktnedgång så bör man även tänka färgglatt när man väljer grönsaker för att få en komplett blandning av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Gult, orange, grönt, lila, vitt och rött utgör både en estetiskt vacker tallrik men också ett brett spektra av vitaminer, mineraler och antioxidanter som både kan förebygga och lindra symptom vid sjukdom. Finns inte orken till att skära upp en mixsallad eller fruktsallad när man är sjuk går det såklart bra att äta de olika livsmedlen separat. Många grönsaker och bär finns ju i färdiga förpackningar – redo att sköljas och äta! Eller kanske är det så att aptiten sviker och du har svårt att tugga? Mixa frukt, bär och/eller grönsaker till en god smoothie! Det finns alltid något sätt att få i sig mycket näring även när man är sjuk, hitta ett sätt som funkar för dig utefter energi och aptit. 

För att få en god och näringsrik smoothie kan du blanda exempelvis en näve spenat, ingefära efter preferens, en banan och en apelsin. En annan vitaminrik favorit är ca 2 dl mango, ½ avokado, 1 näve spenat, och kanel. Båda kan blandas med ca 1 dl valfri mjölk, eller kvarg/yoghurt om man önskar en fylligare smak!

Ytterligare huskurer som inte kräver matlagning är olika typer av tillskott och/eller läkemedel som jag kommer ta upp i detta stycke. Det är dock viktigt att ha i åtanke att tillskott och/eller läkemedel aldrig ersätter en bra kosthållning, det är fortfarande viktigt att man får i sig näringsrik mat när man är sjuk. Echinacea kanske låter bekant hos några av er, det är en otroligt välstuderad läkeört som visat sig ha en god effekt på både förkylnings- och influensavirus i tidigt skede, och sägs även stärka immunförsvaret. Echinacea finns att köpa i olika former receptfritt på apoteket, bland annat Echinagard, Echinaforce, Friggs Echinacea och Esberitox. Även C-vitamin stärker immunförsvaret samt är en kraftfull antioxidant, och kan hjälpa till att påskynda tillfrisknandet vid sjukdom. C-vitamin finns både som tillskott, men även i livsmedel som paprika, broccoli, grönkål, kiwi, apelsin, lever, spenat, vitlök, hallon, potatis, tomat och äpple. Slutligen har vi zink, ett mineral som har virusdödande egenskaper och som kan korta ner förkylningsperioden om en dos på ca 30-60mg zink tas i tidigt skede. Zinkbrist är väldigt vanligt i Sverige, så här kan ett zinktillskott vara att rekommendera. Det finns också i bland annat den mesta havsmaten, kött, solrosfrön, pumpakärnor, fullkornsprodukter och baljväxter.

Mvh,

Ellen Nielsen

PS. På IntensiveKost går vi igenom hur kosten kan påverka olika sjukdomstillstånd.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande
kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och
efter utbildningen blir man diplomerad
kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michaelintensivekost