Mina topp fem brödsorter

wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash.jpg

Många är vi som älskar bröd. Oftast förknippat med frukost eller fika men kan även vara en del av en komplett måltid, som primär kolhydratkälla eller som komplement till annan kolhydrat. Själv brukar jag exempelvis ta 1-2 skivor Wasa sport när jag äter fisk med potatis då jag tycker att det är en bra kombination men även för att höja måltidens kolhydrat- och fiberinnehåll. Och så är det gott. På helgen blir det ibland en extrasmarrig frukost med något bröd som är gott att rosta (sällan källarfranska eller vanlig toast ska dock tilläggas) med en bra proteinkälla till, exempelvis ägg eller kalkon och kanske lite grekisk yoghurt vid sidan. Alternativt som snabblunch med sardiner, makrill eller äggröra. Bröd är mångsidigt helt enkelt. Och både du och jag älskar det.

Här är mina fem favoritsorter: 

Wasa Sport

Passar: Frukost, mellanmål eller att ingå i lunch/middag. 

Fiberrikt, knaprigt och luftigt och med en imponerande ingrediensförteckning : Fullkornsrågmjöl, salt, jäst. Energiinnehållet per 100gram är förvisso relativt högt men tack vare den låga vikten per skiva gör det ändå att energiinnehållet i slutändan blir lågt, och med en imponerande fiber : kalori-ratio. 

Näringsinnehåll:

Skärmavbild 2020-04-23 kl. 12.31.49.png

Kärnsund surdegsbröd

Passar: Framförallt som extragott frukostbröd på helgen. 

Ett nyckelhålsmärkt bröd som gör sig lika bra rostat som naturell och med ett lagom energiinnehåll per brödskiva. 

Näringsinnehåll:

Skärmavbild 2020-04-23 kl. 12.31.01.png

Danskt rågbröd

Passar: Frukost eller som huvudsaklig kolhydratkälla till lunch/middag (ex. med ägg). 

Saftigt för att vara rågbröd och extragott med ett lager Bregott havssalt, ost, kalkon och skivade grönsaker. 
Eller bara med ett (tjockt) lager smör (fast inte varje dag dock). 

Näringsinnehåll:

Skärmavbild 2020-04-23 kl. 12.37.18.png

Ekologiskt fullkornsbröd med linfrön

Passar: Perfekt frukost- eller lunchbröd (2 skivor brukar vara lagom beroende på energibehov. Energiinnehållet är lågt men brödskivorna har något högre vikt än de flesta andra brödsorter på listan). 

Mättande och gott och förvånansvärt saftigt - det finns andra varianter som påminner mer om bark än om bröd och som lätt skulle kunna vapenklassas p.g.a. dess extrema hårdhet - och är ett perfekt lunchbröd som med fördel toppas med makrill eller sardiner, keso och skivade tomater och kanske ett litet salladsblad för att hålla ihop det hela. 

Näringsinnehåll:

Skärmavbild 2020-04-23 kl. 12.39.56.png

Sarek tunnbröd

Passar: Framförallt som mellanmålsbröd om man är iväg, ex. att ha på jobbet eller i gymväskan. 

Måhända något sämre näringsvärde med högre energitäthet och lägre fiberhalt jämfört med övriga brödsorter på listan. Det drar givetvis ned betyget något men kompenseras till viss del genom den behändiga storleken - ett bröd väger 47gram och innehåller 136kcal och är det perfekta mellanmålsbrödet. Med andra brödsorter blir det lätt kladdigt med en mellanmålsmacka i väskan, och en dubbelmacka kan vara något i överkant energimässigt (plus att de har en tendens att smula vilket inte är så roligt).   Smular gör inte det här brödet, som lämpligast fylls med proteinrikt innehåll som kyckling, kalkon, keso, äggröra eller annat lämpligt och kompletteras med hackad tomat, gurka och lite sallad så har du ett hyfsat mättande och lagom energirikt mellanmål.   Som dessutom är välsmakande och inte smular (nej, jag får inte betalt för att skriva det här) och som för tankarna tillbaka till den där härliga matsäckslunchen i grundskolan som var höjdpunkten på studiebesöket (inte sällan till det där trista muséet). Perfekt också inför/efter träning för ett lättsmält och kolhydrat/proteinrikt mellanmål. 

Näringsinnehåll:

Skärmavbild 2020-04-23 kl. 12.42.27.png

Nu vet du vilka mina favoritsorter är och även varför samt vid vilka tillfällen de passar bäst. För även om bröd ofta förknippas med någonting mindre nyttigt finns det absolut utrymme för några dagliga brödskivor: Gott, fiberrikt och balanserar upp en bra måltid. 

Det gäller bara att välja sina tillfällen, mängd och sorter med omsorg. Så kanske det finns plats för en och annan scone eller pizzabröd (mina verkliga favoriter) någon gång emellanåt med. 

Mvh,

Erik Lavesson

Ps. På IntensiveKost delar vi föreläsare gärna med oss av egna erfarenheter och favoriter!


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!