Tips för att minska matsvinnet

Namnlös.png

Människan slänger flera ton mat per år. Ungefär 19 kg ätbar mat slängs och 18 kg mat och dryck åker ner i vasken per person och år, vilket alltså totalt blir 37 kg per person och år. Detta är en stor kostnad och dessutom en belastning för miljön, därför tänkte jag i detta inlägg dela med mig av lite tips hur vi alla kan hjälpas åt att minska matsvinnet!

Bäst före-datum passerat? – Inte alltid synonymt med att maten behöver slängas. Efter bäst före-datumet kan matens kvalité förändras, men i många fall kan den fortfarande ätas. Titta, lukta och smaka, och var uppmärksam på sista förbrukningsdag, då maten anses säker att äta fram till det datumet. Efter det anses den inte vara säker.

Sortera kylskåpet – Se till att placera maten med tidigast utgångsdatum längst fram i kylen, så du tar av det först. Det är lätt hänt att en del mat åker in längst bak på hyllorna och kanske till och med glöms bort, då kan det hjälpa att strukturera upp kylen!

Frys in – många varor går att frysa in, ett enkelt sätt att förvara mat du vill behålla länge. Även små portioner!

Köp inte mer än du behöver – det är lätt att vilja bunkra upp ordentligt när man väl är och storhandlar, men köp inte mer än du kan förvara och konsumera! Då minskar du risken för att maten hinner bli dålig eller bortglömd och av den anledningen slängs i soporna.

Rimliga portionsstorlekar – lägg upp så pass mycket mat på tallriken du vet att du kan äta upp.

Ta vara på resterna – Blir det mat över efter middagen? Kasta inte! Ställ in dem i kylen och ät nästa dag, varför inte göra en matlåda till jobbet? Eller kanske göra en plocktallrik eller liten buffé av rester från olika måltider?

Kort datum – många butiker säljer varor med kort datum till ett nedsatt pris. Vet du med dig att du ska äta varan/varorna innan utgångsdatumet är detta bra för både plånboken och miljön!

Appar, hemsidor och restauranger – Det finns en del appar som säljer överskottsmat från olika restauranger och livsmedelsbutiker, ofta mat med kort datum eller sådant som blivit över från gårdagens servering. Några tips är https://karma.life/sv/ och https://toogoodtogo.se/sv.

http://matsmart.se köper in råvaror som annars ska slängas, har kort datum eller är kantstötta, och säljer till ett reducerat pris.

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På intensiveKost går vi igenom mer om matsvinn och foodtech!


intensivekost-bli-kostradgivare.png

Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


IntensiveKost_guide.png

Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael