Toxiska ämnen i frön och nötter

Frön och nötter är otroligt näringsrika, men kom ihåg att konsumera dem i en lagom mängd!

Frön och nötter är otroligt näringsrika, men kom ihåg att konsumera dem i en lagom mängd!

Nötter och frön är superbra källor till mycket näring! Det innehåller bland annat omättade fetter, protein, fibrer, magnesium, zink, koppar, järn, selen, fosfor, kalium, vitamin E, folat och vitamin B6. Men, som med allt annat, ska man såklart inte äta för mycket nötter och frön, då det även finns en del ämnen i dem vi inte bör få i oss för stora mängder av. Vilka är då dessa?

Mykotoxiner

Mykotoxiner är mögelgifter som förekommer i de flesta nötter i varierande mängd. De vanligaste mögelgifterna är Aflatoxiner och Ochratoxin A. Aflatoxin är den mest potenta naturliga carcinogen (cancerframkallande) man känner till, och det kan även påverka tillväxten hos barn negativt. Man har inte fastställt något värde för TDI (tolerabelt dagligt intag). I vissa mätningar inte hittat några mätbara mängder alls, medan i andra har man hittat höga halter. Andra myotoxiner kan tänkas förekomma i nötter, men det finns ännu inga data på det.

Akrylamid

Akrylamid är neurotoxiskt, genotoxiskt och cancerriskförhöjande. Man har funnit akrylamid i värmebehandlade nötter, dock i låga doser och endast i fåtal analyser. Inte heller här har man kunnat fastställa ett TDI. I förhållande till aflatoxin bedöms akrylamid ha en mindre betydelse för folkhälsan.

Enligt NNR 2012 bör vi öka konsumtionen av nötter på grund av dess positiva hälsoeffekter och höga näringsinnehåll, och det har i många studier visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns idag inga tydliga riktlinjer kring hur mycket nötter vi rekommenderas att äta, bortsett från valnötter där rekommendationen ligger på ca 30 gram per dag. Mögelgifterna är således inget vi behöver vara oroliga för så länge nötter konsumeras i en lagom mängd, då det är de högre halterna som utgör en risk. Här överväger de positiva effekterna de negativa! Livsmedelsverket bedömer att ett par matskedar nötter om dagen inte utgör någon risk för att få i sig för mycket av ovan nämnda ämnen.

Cyanogena glykosider

Cyanogena glykosider förekommer i bland annat linfrön, bittermandel, aprikoskärnor och sötmandel, även andra linväxter, ärtväxter, rosväxter och korgblommiga växter. I detta inlägg väljer jag att fokusera på de fyra förstnämnda. Cyanogena glykosider kan frisätta vätecyanid, som i sin tur kan blockera ett enzym i cellernas andningskedja, och syre kan då inte utnyttjas av kroppens vävnader.

ARfD (Akut Referensdos) är satt till 0,090 mg/kg kroppsvikt av JECFA (The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), medan EFSA (European Food Safety Authority) har satt ARfD till 0,020 mg/kg kroppsvikt.

Hur mycket det motsvarar i livsmedelsform beror på typ av livsmedel då biotillgängligheten varierar kraftigt. Hur mycket en individ kan få i sig av det utan att det har toxisk effekt beror också på individens kroppsvikt. För vuxna gäller följande råd och ungefärliga riktlinjer:

Linfrön (krossade) – 7,7-14,7 gram/dag. Dessa ska dock först ha upphettats med vätska. Som ingrediens i t.ex. bröd eller gröt (där det har upphettats med vätska) bör mängden begränsas till max 1 msk/dag.

Linfrön (hela) – max 1-2 matskedar per dag. Barn rekommenderas att undvika linfrön helt.

Bittermandel – 0,7-1,4 gram/dag. Bittermandel kan konsumeras som krydda i små mängder men ska inte ätas hel som den är.

Sötmandel – Risken att förgiftas av sötmandel bedöms vara ytterst liten då mängden cyanogena glykosider är mycket liten.

Aprikoskärnor - Livsmedelsverket avråder helt från att äta dem, dock gäller den avrådan inte för användning av aprikoskärnor i bakmassa.

Får man i sig för mycket vätecyanid kan det leda till bland annat akut andnöd och medvetslöshet. Långvarig hög konsumtion kan leda till störningar i sköldkörteln, domningar i armar och ben, samt yrsel, svaghet och trötthet.

Kontakta alltid Giftinformationscentralen om någon har fått i sig stora mängder av ovan nämna livsmedel.

Summa summarum så kan det dölja sig potentiellt farliga ämnen även i våra hälsosamma livsmedel, och det är därför viktigt att äta varierat och en lagom mängd av allt. Hos Livsmedelsverket kan du läsa om fler ämnen och livsmedel om du känner dig osäker på innehåll, och vad som anses vara en lagom och riskfri konsumtion.

Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2014/2014_livsmedelsverket_16_risk_nyttovardering_notter.pdf

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/notter-och-fron---rad

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!