Därför ska du vara försiktig med "challenges"

Challenges, eller utmaningar om jag ska prata svenska, är nog något många av oss är bekanta med. Kanske genomförde du din första challenge redan som litet barn - godisförbud. Ja redan då började vi stämpla livsmedel som förbjudna. 

 

Många coacher och aktiva inom hälsobranschen använder sig ofta av olika challenges för att locka klienter. Det är rubriker som “8 weeks challenge”, “16 weeks of hell”, “90 days build & burn” etc etc, med syfte att få maximala och optimala resultat på kort tid. De riktar sig ofta till personer som vill förändra sin kroppssammansättning. Tanken är kanske god från många, förhoppningsvis brinner ju coacherna för att se sina klienter uppnå resultat. Men det finns en del problem med detta som jag ser det. Givetvis beror det på hur coacherna väljer att lägga upp sina utmaningar.

 

Bilden av hälsa

Dessa kortsiktiga perioder av hårt arbete innebär ofta att man stramar åt tyglarna ganska ordentligt, då det ska till att uppnås maximala resultat, och man utesluter saker ur kosten och livsstilen som man annars inte hade uteslutit. Vissa klarar av detta alldeles utmärkt, och kan lugnt ta tillbaka detta i sin vardag när perioden är över och bibehålla en sund inställning till kost och träning och hitta sin balans i livet. För andra kan det däremot skapa en väldigt skev bild av hälsa då de kan få uppfattningen att de måste utesluta ett stort urval av livsmedel samt andra viktiga moment i deras vardag de egentligen vill ha kvar för att anses vara hälsosamma. Man stämplar livsmedel som förbjudna, eller kanske till och med farliga, vilket kan skapa en väldigt skev uppfattning av mat. Detta gör att de kan få svårt att hitta balansen och det långsiktiga hållbara i sin livsstil, och fastnar istället i ett jojobeteende.

 

Sen då?

Vad händer när perioden är över? Ska man då gå tillbaka till sina gamla vanor? Kanske har utmaningen varit så tuff att man helt faller av banan efteråt och får svårt att hitta tillbaka? Fastnar man i utmaningens upplägg och fortsätter leva strikt? Vägen efter kan gå lite hur som helst. Som tidigare nämnt så är dessa utmaningar sällan upplagda på ett sätt som blir hållbart och hälsosamt i längden, och det är lätt att känna sig vilsen efteråt. Vanligast förekommande är att man återgår till sina gamla vanor igen, då dessa är något man ofta är bekväm med, och detta resulterar i många fall i att man går upp alla kilon man gått ner, oftast till och med mer (om det nu varit en viktnedgång inblandad). Man gör då ett nytt försök, kanske ett liknande upplägg som under utmanings-perioden, och så upprepas samma visa om och om igen. Jojobantning. 

 

Finns det något positivt?
Det är såklart inte bara negativt att hoppa på någon typ av challenge. För vissa kan det vara ett bra sätt att komma igång ordentligt med både kost och träning och få en liten spark i baken, och kanske hittar de till och med en livsstil som blir långsiktig och hållbar för dem när perioden väl är över. En del gillar utmaningar och det får dem att känna sig stimulerade. Många kan behöva att någon annan styr och ställer med pekpinnen ordentligt under en period för att verkligen hålla sig på banan. Vad jag uppfattat så är det en del personer som tidigare ätit strikt och tränat mycket under större delen av livet och har viss kunskap om en hälsosam livsstil, men som fallit av banan av olika anledningar, som påbörjar dessa utmaningar. Kanske för att de får känna igen sig själva i det hårda arbete de lägger ner och känna att de fortfarande klarar av det? Oavsett så tror jag att det är en fördel att ha en del kunskap och erfarenhet av kost och träning innan man påbörjar någon typ av ovan nämnd utmaning, och att man har en sund relation till både kost, träning och sin egna kropp för att inte gå vilse efteråt.

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael